top of page

ניוזלטר אדר א - תשע"ט

Anchor 6

# מתמטיקה 5 יח"ל- כיתה ברוח stemaianot - בי"ס גאון הירדן דרכא

 

איך מאפשרים באמת לכל אחד ללמוד 5 יח"ל מתמטיקה?

השנה החלו תלמידי כיתות י' ב- 5 יח"ל מתמטיקה ללמוד במודל ייחודי המבוסס על שיטת ה- mastry.

מודל המעודד למידה עצמאית ואחריות על ההתקדמות בלמידה. 

 

פרק א- הריון ולידה
במשך שלוש שנים מתקיימת חשיבה ולמידה מתמדת של צוות מתמטיקה וצוותי הנהיול סביב סוגיית הלימוד ל 5 יח"ל מתמטיקה. החשיבה החלה עם יציאתה של התכנית הלאומית של שר החינוך, בנט, להגדלת מספר הניגשים לבחינת הבגרות ב 5 יח"ל מתמטיקה, ולאורך התהליך פגשנו גם את תפיסת הפרסונליזציה ודרך תהליכי ה- STEM בעמק גם את תפיסת ה- MASTERY. יחד עם כל אלו יצאנו השנה להתנסות נוספת וקצת אחרת. 

 

בתחילת השנה הנוכחית אספנו את התלמידים לשיחת פתיחה אשר הוצגו בה שתי שאלות:
1-    מה זה אומר בשבילי ללמוד בכיתת מתמטיקה 5 יח"ל?
2-    איזה סגנון למידה עבד בשבילי בעבר?


מכאן והלאה הסברנו להם כי ננסה ללמוד בצורה קצת אחרת, כאשר המטרה היא לעזור לכל תלמיד לקחת אחריות על הלמידה שלו ולמצוא את הסגנון והדרך הנכונים ביותר עבורו.
 

פרק ב- תינוק נולד (הרבה בכי, אבל גם כמה צעדים ראשונים)
חיפשנו את המקום הנכון להוראה כאשר היה ברור לנו שאנו רוצות שני מרחבי למידה סמוכים שיש אפשרות לניידות וקשר ביניהם, ובאמצע חלל ללמידה עצמית. כמו כן היה חשוב לנו שתהיה נגישות למחשבים. המקום שנבחר בסופו של דבר הוא הספרייה שלנו, ספריה גדולה המכילה שני חדרים סגורים יחסית וחלל גדול ומרווח ביניהם הכולל מחשבים. חסרונות- הספרייה מאוד פופולרית וכל הזמן נמצאים בה תלמידים רבים, שני החדרים אינם בנויים ככיתות, לקח זמן ליצור אווירה לימודים עם שולחנות, לוח וכו... קשה מאוד לעקוב מי נמצא או לא נמצא בחלל כל כך גדול.


יצאנו לדרך... בכל שבוע התלמידים מקבלים תכנית שבועית עם החומר המתוכנן לאותו שבוע והמלצות/ אפשרויות ללמידה. פרונטלי, תרגול עצמי, סרטונים במחשב, למידה עצמית מהספר.
בדרך כלל בסוף שבוע או שבועיים אנו שולחות מבדק ממוחשב שבודק את מידת השליטה בחומר הנלמד.
בהתחלה התלמידים ממש מבולבלים, מה עושים עכשיו? איפה לומדים? מה לומדים? ועם מי? אבל די מהר הם מבינים שמשהו כאן מתנהל אחרת, הם המנהלים של הלמידה והם האחראים על הקצב, ההספק, ההחלטה במה חשוב להם להתרכז בשיעור וכו...
די נדהמנו לגלות, שתוך חודש (שלא היה חף מתסכולים), הקיטורים על  "השיטה" התחלפו בלקיחת אחריות. התלמידים מגיעים לשיעור, מיד מחליטים איפה טוב ונכון להם לעבוד, חלקם יותר צמודים לאחת המורות וחלקם עובדים בזוגות או קבוצות בלב הספרייה ושולחים מדי פעם נציג עם שאלות הבהרה. כאשר תלמיד מבקש עזרה הוא יודע להגדיר בדיוק מה צריך, באיזה חומר ובאיזו נקודה. גם כאשר מגיעים לתגבור (הניתן מדי פעם בשעות 7-8) הם מחליטים אם להישאר ועל מה לעבוד.
גם החשש הגדול שהביעו בתחילת השנה לגבי קצב התקדמות התבדה, הם מבינים שכאן אנחנו לוקחות אחריות ובהחלט יש למידה והתקדמות. 

 

פרק ג'- ממשיכים לצמוח
כמו כל הורה בתהליך גידול הילד, אנחנו ממשיכות לחשוב ולבדוק כל הזמן כיצד להתקדם ולשפר.
עדיין לא מימשנו את הפוטנציאל של למידה עצמית בעזרת תוכנות מתמטיקה, בכוונתו לשכלל את השימוש בכלי זה. היינו רוצות למצוא זמן לבצע משוב תקופתי עם כל תלמיד באשר לקצב הלמידה, דרך הלמידה הנכונה עבורו, ומידת השליטה שהוא חש בחומר. תלמידים מסוימים חשים כי אין להם מספיק סדר במחברת ועלינו לעזור להם למצוא את הדרך לארגון החומר. ועוד.
לסיום המחצית הכנו "תעודת מחצית" מעין גיליון משוב שכל תלמיד ייתן לעצמו ולנו. הגיליון יעזור להם לעבור על כל הנושאים שנלמדו ולציין מה מידת השליטה בהם ובנוסף ואולי חשוב יותר, יעזור להם לבחון שוב מה עובד בשבילם, מה קשה להם, היכן וכמה הם לוקחים אחריות על הלמידה.
אז ככה אנחנו מלמדות כרגע, ולא קל לנו בכלל להסביר את "השיטה" כי היא גדלה, משתנה, מתפתחת ומתבגרת מיום ליום ואנחנו, ובעיקר התלמידים שלנו, גדלים ומתפתחים יחד איתה.

M5.jpg
bottom of page